Kertépítés - Építsünk újat, vagy alakítsuk át?

Akár egy teljesen üres földdarabból akarunk új kertet kialakítani, akár egy meglévő, növényekkel benőtt területet alakítunk át, a feladat...


Akár egy teljesen üres földdarabból akarunk új kertet kialakítani, akár egy meglévő, növényekkel benőtt területet alakítunk át, a feladat nem lebecsülendő, és mindkét esetben előnyökkel és hátrányokkal is számolnunk kell.

Új kert építése

Sokakat kimondottan vonz a feladat, hogy saját elképzeléseiket követve az "első kapavágástól" kezdve maguk hozzák létre a kertjüket, ám ehhez többek között jókora adag türelemre is szükség van, mire a képzeletünkben megálmodott kert a valóságban is kialakul. Még szerencse, hogy az ehhez szükséges időt különböző módszerekkel valamelyest lerövidíthetjük, és kellemesebbé is tehetjük:

Ha a kertünket nem nyírott sövénnyel, hanem különböző fásszárúakkal szeretnénk keretezni, akkor válasszunk egy-két gyorsan növő, megfelelő takarást biztosító cserjét vagy törpefát, hogy kertünknek kezdettől fogva legyen néhány látványosan fejlődő formai eleme.

Az olcsóbb cserjékből a szokásosnál kissé sűrűbben mindjárt két példányt ültessünk egymás mellé, melyek közül az egyiket néhány év múlva nyugodtan eltávolíthatjuk.

Két-három év alatt hasonló térhatás érhető el úgy is, hogy fémből vagy fából készült állványokat vagy pergolákat állítunk fel, melyeket gyorsan növő vagy egyéves kúszónövényekkel, pl. serleglonccal (Cobaea) vagy török babbal (Phasaeolus coccineus) futtatunk be, melyek hamar megteremtik a szükséges magasságú és sűrűségű zöldfelületet.
[post_ads]
TIPP:

A közepes magasságú talajtakaró cserjék közé függőleges látványelemként itt-ott ültessünk néhány kis koronájú magas törzsű fácskát, pl. cseregalagonyát (Crataegus laevigata), egy gömbkoronájú fehér akácot (Robinia pseudoacacia 'Umraculifera') vagy vérszilvát (Prunus cerasifera 'Nigra'), így erősítve a térhatást.

Felületkialakítás és növényültetés

Gyakran előfordul, hogy egy új telek esetén nem áll rendelkezésünkre a kellő mennyiségű pénz. Ilyenkor szorítkozzunk azokra a növényekre, melyeket keretre vagy állványra kell futtatni, és mivel ehhez több évre van szükségük, minél előbb el kell ültetni őket.

Néha kimondottan előnyös lehet, ha várunk egy kicsit, és nem akarjuk azonnal eldönteni, hogy hova mit szeretnénk ültetni. A kertek legszebb részei ugyanis csak bizonyos idő elteltével alakulnak ki. Az viszont nagyon fontos, hogy a kert egészének terve mindvégig meglegyen (akár a fejünkben, akár papíron), hogy a növényeket szépen sorban mindig a legmegfelelőbb helyre ültethessük.

A legcélszerűbb, ha az első évben zöldtrágyázással kezdünk, majd a második évben minél nagyobb felületen gyepet vagy virágos gyepet telepítünk. Ezután fokozatosan alakulnak ki a cserjék, rózsák és a többi növények számára alkalmas helyek. Ha a kertben építési munkákat is tervezünk, pl. kövezett utakat, kővel burkolt szegélyeket, lépcsőket, kiemelt ágyakat vagy díszmedencéket szeretnénk kialakítani, akkor erre minél előbb kerüljön sor, hogy megakadályozzuk a talaj későbbi tömörödését.
[post_ads_2]
Átalakítás

Ha egy növényekkel benőtt, régebben létrehozott kert kerül a birtokunkba, akkor annak már meglesz a maga egyéni atmoszférája, de valószínűleg több hátránnyal is számolnunk kell majd:

A nagy fák nem csak árnyat adnak, hanem el is fogják a napfény jó részét - főleg a tűlevelűek. Ezek a fák a téli hónapok során is védelmet biztosítanak a betekintés ellen, ám mivel éppen ilyenkor amúgy is kevés a fény, minden még sötétebb lesz alattuk. Az aljnövényzet kialakulását ráadásul a nagyobb fák, különösképpen a lapos gyökérrendszerű fenyő- és nyírfélék kiterjedt gyökérzete is megnehezíti.

Az is előfordulhat, hogy a régebben létrehozott kert alaprajza sem tetszik, vagy hogy a felszínét teljesen elborították az évelő gyomok, melyeket szinte lehetetlen kipusztítani. Ilyenkor már csak az átépítés segít, melynek része a felületfelosztás megváltoztatása, valamint a teljes talajcsere.

Az arra érdemes növényállományt azonban meg kell menteni, és bele kell illeszteni az újonnan kialakítandó kertbe.

A megfelelő minőségű talajt úgy is regenerálhatjuk, hogy egy nyáron át bársonyvirággal (Tagetes) kezeljük. Az új növények beültetése előtt azonban gondosan el kell távolítani az évelő gyomokat.

Az idősebb fásszárúak alá lehetőleg ültessünk talajtakaró növényeket. A növényszőnyeg védi a talajt a kiszáradástól, de nagy szárazság idején kisegítő öntözést kíván.
Név

Barkács,2,Bútor,1,Családi ház,21,Dizájn,1,Építés saját kezűleg,2,Építészet,25,Hobbi,1,Kert Videó,1,Kerti ötletek,7,Kerttervezés,7,Lakás,4,Nyaraló,3,Ötletek,5,Vendégház,2,Videó,2,
ltr
item
friss otthon: Kertépítés - Építsünk újat, vagy alakítsuk át?
Kertépítés - Építsünk újat, vagy alakítsuk át?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRZG_W79eVALSMkX-d-_hOshvvzaoqejsK8jF5UhmRpL8d-L-NSde2qYd8mYpExmTZDVW-qXpYS1crRlFS9HD2TSovO2LVu27aYnqwwSJBl6RZK83lF1k9-sgJIq_-RwNBrg_KPTQVbm4y/s1600/kert+kerttervez%C3%A9s+%C3%BAj+kert+%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9se+%C3%A1talak%C3%ADt%C3%A1s-n%C3%B6v%C3%A9ny%C3%BCltet%C3%A9s-friss+otthon.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRZG_W79eVALSMkX-d-_hOshvvzaoqejsK8jF5UhmRpL8d-L-NSde2qYd8mYpExmTZDVW-qXpYS1crRlFS9HD2TSovO2LVu27aYnqwwSJBl6RZK83lF1k9-sgJIq_-RwNBrg_KPTQVbm4y/s72-c/kert+kerttervez%C3%A9s+%C3%BAj+kert+%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9se+%C3%A1talak%C3%ADt%C3%A1s-n%C3%B6v%C3%A9ny%C3%BCltet%C3%A9s-friss+otthon.jpg
friss otthon
https://frissotthon.blogspot.com/2013/07/kertepites-epitsunk-ujat-vagy-alakitsuk.html
https://frissotthon.blogspot.com/
https://frissotthon.blogspot.com/
https://frissotthon.blogspot.com/2013/07/kertepites-epitsunk-ujat-vagy-alakitsuk.html
true
5695455267149347680
UTF-8
Összes bejegyzés Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM MINDET Tovább Reply Cancel reply Delete By Kezdőlap OLDAL BEJEGYZÉS Megnézem mindet HASONLÓ BEJEGYZÉSEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nem található a keresésnek megfelelő bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hétf Ke Sze Csüt Pén Szom Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Május Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ minutes ago 1 órája $$1$$ hours ago Tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago több mint 5 hete Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy