Kerttervezés és kialakítás - Természethű kertek

Sokan sokfélére gondolnak, amikor a természethű kertekről esik szó. Valójában a természetes körülményeket tükröző kertről azonban csak ak...


Sokan sokfélére gondolnak, amikor a természethű kertekről esik szó. Valójában a természetes körülményeket tükröző kertről azonban csak akkor beszélhetünk, ha minden kertészeti beavatkozást a flóra és a fauna szempontjainak rendelünk alá.

A természethűség azt jelenti, hogy a természetről veszünk példát, persze anélkül, hogy sikerülne elérnünk annak összetettségét, mivel:

a kert korlátozott tere csak korlátozott fajválasztékot tesz lehetővé, sok faj ugyanis túl nagyra nő;
az éghajlati adottságok, a fekvés és a talajviszonyok tovább szűkítik a szóba jöhető fajok számát;
az őshonos talajtakaró cserjékből álló keretet csak az egészen tágas kerteknek adhatjuk meg. A kisebb, keskenyebb városi kertekben ezt a funkciót a nyírott sövényeknek és a növényekkel befuttatott kerítéseknek kell átvenniük. Természetesen az így elért ökológiai haszon is csekélyebb lesz.


Hazai vadnövények

Jó néhány olyan szép vadnövény van, mely kertünk kialakítása során is felhasználható. A legismertebbek minden bizonnyal a hazai cserjék, például a fekete és a füstös bodza (Sambucus nigra, S. racemosa), az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), a húsos som (Cornus mas), az ükörkelonc (Lonicera xylosteum), a zelnicemeggy (Prunus padus), a madárberkenye (Sorbus acuparia), valamint a lisztes berkenye (Sorbus aria).

A hazai növények szépsége gyakran semmiben sem marad el a dísznövényekétől - gondoljunk csak az európai kecskerágóra (Euonymus europaeus) vagy a kányabangitára (Viburnum opulus), melyek minden tekintetben felveszik a versenyt egzotikus rokonaikkal.
[post_ads]
A haza réti flóra fontos képviselői

  • [col]
    • Latin név

      Achillea millefolium
      Anthemis tinctoria
      Campanula rotundifolia
      Centaurea jacea
      Daucus carota
      Hypericum perforatum
      Leucanthemum vulgare
      Salvia pratensis
      Tanacetum vulgare
      Trifolium pratense
    • Magyar név

      közönséges cickafark
      festő pipitér
      kereklevelű harangvirág
      réti imola
      murok
      közönséges orbáncfű
      réti margitvirág
      mezei zsálya
      gilisztaűző varádics
      réti here
    • Virágának színe

      fehér
      sárga
      kék
      lila
      fehér
      sárga
      fehér
      kék
      sárga
      vörös


Ültetés és gondozás

A vadnövények által a tenyészhellyel szemben támasztott követelmények - a szokásos virágágyi évelőkkel szemben, melyek általában tápanyagban gazdag talajt igényelnek - fajonként eltérők. A megfelelő tenyészhely kiválasztása és a talaj előkészítése (például homokkal és kaviccsal történő "soványítása") elengedhetetlen a növények egészséges fejlődéséhez. Az egyes fajok terjeszkedőképessége hasonlóképpen eltérő. A természethű gondozás a fejlődési szakaszt kivéve nagyrészt annyiból áll, hogy folyamatosan ellenőrizzük az állományt, hogy egyik faj se szoríthassa ki a másikat, valamint hogy itt-ott megritkítjuk a fás növényeket, hogy életképesek maradjanak.
[post_ads_2]
Egy-két helyen azonban az áthatolhatatlan sűrűség - a szabad természetben is megtalálható bozótosokhoz és erdőszegélyekhez hasonlóan - kimondottan kívánatos, hogy védelmet és búvóhelyet kínáljon az apró állatoknak. A falak, a kő- és rőzserakások, az elhalt fa és az avar mint természetes szigetelőanyag számtalan élőlénynek nyújt menedéket és táplálékforrást. A változatosság érdekében egy kis tó vagy mocsári növények részére kialakított ágy sem hiányozhat. A természetes módszerekkel gondozott kertben feltétlenül le kell mondanunk a növényvédő szerekről és a műtrágyákról.


Természethű kert megtervezése

Akár új kertet építünk, akár a meglévőt alakítjuk át, a természethű kertnek nem feltétlenül kell teljesen kötetlen elrendezésűnek lennie. Az építéskor kialakított egyenes vonalak nem gátolják a növények fejlődését. A növényzet hamarosan elkezdi a "maga útját járni", és fokozatosan eltakarja a kert eredeti alaprajzát. Ennek érdekében persze lehetőleg minél kevesebbszer avatkozzunk be!
A meglévő magassági szintkülönbségeket és egyenetlenségeket meg kell tartani, mivel ezek a természetes adottságok elősegítik a telken belüli sokszínű életközösség kialakulását.
A természethű kerthez a természetes anyagok állnak a legközelebb. Városképi szempontból viszont a kert külső határvonalának kialakításakor figyelembe kell vennünk a fennálló jogszabályokat és a kertekre vonatkozó törvényi előírásokat is. (Lásd - Előzetes megfontolások)
Név

Barkács,2,Bútor,1,Családi ház,21,Dizájn,1,Építés saját kezűleg,2,Építészet,25,Hobbi,1,Kert Videó,1,Kerti ötletek,7,Kerttervezés,7,Lakás,4,Nyaraló,3,Ötletek,5,Vendégház,2,Videó,2,
ltr
item
friss otthon: Kerttervezés és kialakítás - Természethű kertek
Kerttervezés és kialakítás - Természethű kertek
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4CI17dK-29AVenGOl06kump3wwHM0JxlT9Y7jsChtlarzc74eXbQtooeHV3_SNWAI8izZZbMinfOMGzvtNr1ow2BX8XPbReugplAnx0bg6DuGjMbZSCyDwfhbzDrt-fJz_bzxYkrF8z5E/s1600/term%C3%A9szetes+kert+kerttervez%C3%A9s+kertkialak%C3%ADt%C3%A1s+vadn%C3%B6v%C3%A9ny-friss+otthon.jpeg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4CI17dK-29AVenGOl06kump3wwHM0JxlT9Y7jsChtlarzc74eXbQtooeHV3_SNWAI8izZZbMinfOMGzvtNr1ow2BX8XPbReugplAnx0bg6DuGjMbZSCyDwfhbzDrt-fJz_bzxYkrF8z5E/s72-c/term%C3%A9szetes+kert+kerttervez%C3%A9s+kertkialak%C3%ADt%C3%A1s+vadn%C3%B6v%C3%A9ny-friss+otthon.jpeg
friss otthon
https://frissotthon.blogspot.com/2013/08/kerttervezes-es-kialakitas-termeszethu.html
https://frissotthon.blogspot.com/
https://frissotthon.blogspot.com/
https://frissotthon.blogspot.com/2013/08/kerttervezes-es-kialakitas-termeszethu.html
true
5695455267149347680
UTF-8
Összes bejegyzés Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM MINDET Tovább Reply Cancel reply Delete By Kezdőlap OLDAL BEJEGYZÉS Megnézem mindet HASONLÓ BEJEGYZÉSEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nem található a keresésnek megfelelő bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hétf Ke Sze Csüt Pén Szom Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Május Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ minutes ago 1 órája $$1$$ hours ago Tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago több mint 5 hete Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy